Verplichte motorkeuring bij verkoop in België. Wat nu?

Ik wil van mijn motor af logo

De Belgische overheid heeft sinds januari 2023 een nieuwe regeling geïntroduceerd voor technische keuringen van motoren in België. De nieuwe regeling stelt dat motoren een keuring moeten ondergaan bij verkoop of na een ongeval met de motor. Wilt u geen motorkeuring laten doen? Via Ikwilvanmijnmotoraf kan uw motor verkocht worden zonder keuring.

Ook de laatste tijd is er nog veel over te horen en te lezen. België had tot 2017 de mogelijkheid om eigen maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid van motorrijders verbeteren. Het was aan de Belgische overheid om deze maatregelen in te vullen, en dat is dan ook gedaan. Het gaat hier om een motor keuring of APK voor uw motor. We vertellen u graag meer over de regels en mogelijkheden.  

Welke motoren vallen onder de motorkeuring? 
Niet alle soorten motoren vallen onder de nieuwe regeling. We zetten concreet op een rijtje welke soorten motoren een APK of motor keuring zouden moeten krijgen. 
De nieuwe verplichting geldt alleen voor grote motoren, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc, evenals elektrische of hybride motoren met een maximumvermogen van meer dan 11 kilowatt en een maximumsnelheid van boven de 45 kilometer per uur. Kleinere motoren worden niet verplicht om naar de keuring te gaan.  

Hoe vaak moet een motor keuring gedaan worden? 
Een regelmatige of periodieke inspectie zal het keuren van uw motor niet zijn. Motoren zullen vanaf 2023 technisch geïnspecteerd moeten worden wanneer ze verkocht worden, of wanneer de motor betrokken is bij een ongeval.  

Is de motor keuring in België voor iedereen hetzelfde? 
Europa heeft België verplicht om een motor keuring in te voeren, maar het is aan elk gewest om te bepalen hoe deze motorkeuring in hun gebied georganiseerd wordt. Hierdoor kunnen de voorwaarden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel verschillen. Dit kan leiden tot keuringstoerisme: motorrijders kunnen hun motor laten keuren in de regio met de minst strenge voorwaarden, bijvoorbeeld in Wallonië wanneer u Vlaming bent. Uw motor krijgt een goedkeuring zonder dat hij aan een Vlaams keuringscentrum moet passeren. 

Zonder motorkeuring een motor verkopen 
Hoewel de inspectie beperkt blijft tot de verkoop van gebruikte motoren, is er toch veel onrust ontstaan bij Belgische motor-verkopers. Aan het einde van 2022 was er een flinke stijging te zien in de verkoopcijfers van tweedehands motoren. Daarentegen zagen we aan het begin van dit jaar een grote daling in de verkoop van gebruikte motoren in België. Tegelijkertijd merken we ook dat het aanbod van Belgische tweedehands motoren in Nederland stijgt. Deze eigenaren verkopen hun motor liever in Nederland om te voorkomen dat ze aan de verplichte keuring moeten voldoen. 

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een motorkeuring
De focus van de motorkeuring ligt niet op de authenticiteit van de motor, maar op verkeersveiligheid, milieubescherming en consumentenbescherming. Er is een lijst samengesteld waarin minimaal negen technische punten staan. Deze punten zullen voor uw motor gecontroleerd moeten worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de remmen, stuurinrichting, ruiten, lampen, enzovoort. Deze lijst is sinds het begin van de nieuwe regeling, in januari 2023, gedetailleerd.  

Waar kan een motor APK gedaan worden? 
In België kunt u bij meerdere locaties uw moto laten keuren. Deze vindt u verspreid over het hele land. Zo is er altijd een keuringsdienst in uw omgeving. Er zijn een beperkt aantal keuringscentra verspreid over België met een aparte lijn voor motoren. Het tarief voor deze motorkeuring is vastgelegd op de prijs van rond de 50 Euro. 

Motor verkopen zonder APK in België  
Om kosten te besparen en zonder gedoe uw motor te verkopen, helpen we u bij Ikwilvanmijnmotoraf graag verder. We denken mee over de verkoop van uw motor zonder dat u rekening hoeft te houden met de motorkeuring of motorAPK. Hiermee bespaart u natuurlijk de kosten van een motorkeuring.  

Verkopen van motor via ikwilvanmijnmotoraf.be 
Via ikwilvanmijnmotoraf.be hebben al duizenden mensen hun tweedehands motoren verkocht, waarover zij erg tevreden zijn. De procedure om uw moto aan bedrijven in België en Nederland te verkopen, verloopt volledig online, via onze website. Het is voor u als verkoper dus erg eenvoudig te regelen vanuit uw zetel.

Via ikwilvanmijnmotoraf.be makkelijk we het voor u mogelijk om uw motor zonder gedoe en hoogoplopende keuringskosten, uw motor te verkopen! De procedure is eenvoudig: u laat enkele gegevens achter van uw motor zoals het merk, model, bouwjaar en brandstof.

Ook zullen vervolgens nog wat aanvullende, belangrijke gegevens ingevoerd moeten worden. Vervolgens komt uw motor in een afgeschermde online veiling voor een netwerk van 800 RDW-erkende bedrijven. Alleen deze bedrijven hebben toegang tot de veiling om te bieden.

Wanneer uw motor in de veilig wordt meegenomen, zult u binnen 7 dagen het hoogste bod ontvangen. Als u het bod accepteert, is uw motor verkocht! U ontvangt vervolgens de contactgegevens van de koper en maakt afspraken over levering en betaling. De motor wordt meestal bij u thuis opgehaald, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Als de deal gesloten is, krijgt u ook een vrijwaringsbewijs om aan te geven dat de motor niet meer van u is. 

 

Deel

Gerelateerde artikels

Indian Sport Chief

Sportief? Sport Chief!

De Indian Chief mag dan al de honderd voorbij zijn, het model is springlevender dan ooit. Om dat te bewijzen voegde Indian eerder deze week