Vespa wordt 75!

De iconische Italiaanse scooter viert dit jaar zijn 75ste verjaardag en rondt en passant de kaap van 19 miljoen geproduceerde exemplaren. Ooit in de markt gezet als makkelijk en vooral betaalbaar vervoersmiddel, groeide de Vespa gaandeweg uit tot een heus stijl- en designicoon.

Op 23 april 1946 dient Piaggio het octrooi in voor een 98cc tweetakt eencilinder. De allereerste Vespa wordt gebouwd in Pontedera (Toscane). Twee jaar later, in 1948, volgt de eerste 125cc Vespa. Het model wordt immens populair, Vespa-clubs schieten overal als paddenstoelen uit de grond, en tegen 1965 zullen er wereldwijd meer dan 3,5 miljoen Vespa’s over de toonbank gaan.

In 1975 wordt de Vespa PX gelanceerd als 125, 150 en 200cc. De PX zal met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren het bestverkochte model in de geschiedenis van het merk worden. En zoveel meer dan dat: de PX is een icoon dat mee subculturen vormgeeft, de bekendste is ongetwijfeld die van de mods; met dank ook aan de beroemde clash tussen mods & rockers in de jaren zestig.

 data-lazy-src=

 data-lazy-src=

Vespa GTS 300 75

Deel

Gerelateerde artikels

Harley Road Glide CVO

Kaarsjes blazen bij Harley

Harley-Davidson viert dit jaar zijn 120ste verjaardag en het viel te verwachten dat daar een Anniversary Collection zou aan vasthangen. Zes machines krijgen een Anniversary