Wie is … Davide Tardozzi?

Als teammanager van het Ducati Lenovo MotoGP-team mag Davide Tardozzi komend weekend met Pecco Bagnaia misschien opnieuw een wereldkampioen vieren, vijftien jaar na Casey Stoner. Maar welk pad heeft de Italiaan afgelegd om hier te geraken?

Tardozzi werd geboren in Ravenna op 30 januari 1959. Na een minder geslaagde passage in de GP 250cc stapte hij In 1986 over naar het Italiaans Superbike-kampioenschap, waar hij in 1987 en 1988 de titel pakte met Bimota. In 1988 maakte hij voor het Italiaanse merk de overstap naar het nieuwe wereldkampioenschap Superbike en won in Donington zelfs de allereerste race. Fred Merkel werd dat jaar wereldkampioen, Tardozzi werd derde achter Fabrizio Pirovano.


Tardozzi was zeven keer Italiaans Superbike-kampioen en won vijf races in het World Superbike-kampioenschap. In 1991 werd hij ook nog Europees kampioen in de 750cc Superbike. Tardozzi met zijn Bimota de strijd zien aangaan met Luchinelli, Merkel en Pirovano? Dat kan hier.


Na seizoen-1992 stopte Tardozzi als motorcoureur en werd hij de teambaas van het Ducati-fabrieksteam in het WK Superbike. Onder zijn leiding won het team titels met Carl Fogarty, Troy Corser, Troy Bayliss, Neil Hodgson en James Toseland. Aan het eind van seizoen-2009 maakte hij een verrassende overstap naar het nieuwe fabrieksteam van BMW, waar hij een seizoen lang de plak zwaaide. Sinds 2014 is hij weer bij Ducati onder de pannen. Viert Tardozzi binnenkort zijn eerste MotoGP-titel? Wij gunnen het hem in elk geval van harte.

Deel

Gerelateerde artikels