Wie is … Johann Zarco

Zarco MotoGP Portugal 2023

Tweevoudig Moto2-wereldkampioen Johann Zarco werd op 16 juli 1990 in Cannes geboren. Hij nam op jonge leeftijd de moedige beslissing om zijn familie achter te laten om in te trekken bij zijn toenmalige coach Laurent Fellon en zo zijn leven te wijden aan het motorracen.

In 2007 won Zarco de Red Bull MotoGP Rookies Cup, en na een korte periode in de Red Bull MotoGP Academy maakte hij in 2009 zijn WK-debuut in de 125cc-klasse. In 2011 streed hij al mee om het wereldkampioenschap, dat hij nipt moest afgeven aan Nicolás Terol. Op onderstaande foto zie je Zarco, Terol en Maverick Viñales op het podium in Mugello. 2011 was trouwens de laatste jaargang van de 125cc, vanaf 2012 zouden de 250cc viertakten de dienst gaan uitmaken in de Moto3-categorie.

Zarco, Terol, Vinales GP125 Mugello 2011

In 2012 maakte Zarco de overstap naar de Moto2, het jaar daarop scoorde hij al zijn eerste podiumplekken. In 2015 pakte hij zijn eerste wereldtitel met acht overwinningen, waarbij hij runner-up Alex Rins met meer dan 100 punten versloeg. Het jaar daarop verlengde hij zijn titel.

Zarco, Moto2 Maleisië 2015

In 2017 stapte Frankrijks hoop op een wereldtitel in de koningsklasse met het Yamaha Tech 3 Team over naar de MotoGP. Bij zijn debuut in Qatar maakte Zarco een raketstart en nam in de eerste ronde al de leiding. Hij zou een voorsprong van twee seconden opbouwen, totdat hij in ronde zes de voorkant verloor. Hij werd Rookie of the Year en beëindigde dat seizoen (en het volgende) op de zesde plaats in het eindklassement.

Zarco zou in 2018 en 2019 uitkomen voor het Red Bull KTM Factory Racing team, maar die samenwerking liep al snel spaak en de twee partijen besloten uit elkaar te gaan. Zarco kon bij het LCR Honda team terecht voor de laatste drie GP’s van seizoen 2019.

Zarco MotoGP Catalunya 2019

Voor seizoen 2020 tekende de Fransman een eenjarig contract met Ducati om voor Avintia Esponsorama Racing te rijden. Tijdens de Grand Prix van Tsjechië in Brno pakte Zarco de allereerste pole voor het team, een dag later gevolgd door een podiumplaats. Voor het volgende seizoen werd hij door Ducati gepromoveerd naar het Italiaanse Pramac Team om er Jack Miller te vervangen.

Zarco MotoGP COTA 2023

De Fransman heeft een mooi parcours afgelegd, maar heeft in de MotoGP de verwachtingen nog steeds niet ingelost. Zarco gaat nu zijn derde seizoen in bij Pramac Ducati en lijkt ook dit seizoen overklast te worden door een aantal andere toppers uit de Ducati-armada. Wij gunnen de sympathieke Fransoos eindelijk eens die eerste MotoGP-overwinning, niet alleen vanwege zijn kenmerkende achterwaartse salto maar vooral omdat Johann Zarco gewoon très sympa is, zoals je kunt zien in deze korte docu…

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er