Wildcard: Anthony Gobert – WSBK Phillip Island 1994

Anthony Gobert 1996

Het blijft een intrigerend gegeven, de wildcard, vooral omdat ze weleens voor verrassingen zorgt. We blikken dan ook met veel plezier terug op een aantal legendarische wildcard deelnames van de voorbije decennia.

In het World Superbike-seizoen van 1994 was Philip Island het decor van de beslissende confrontatie tussen Carl Fogarty op de Ducati 916 en Scott Russell op Kawasaki ZXR750R. Fogarty zon op wraak nadat hij het jaar voordien de titel had verloren aan de breedste grijns van de WSB-paddock. Fogarty pakte er uiteindelijk zijn eerste WSB-titel, maar het was Anthony Gobert die de held van het weekend was.

De toen 19-jarige Gobert pakte in 1994 al het Australische Superbike-kampioenschap voor Honda en had ook al deelgenomen aan de Japanse ronde van het WSB-kampioenschap. Nu nam het officiële Muzzy Kawasaki-team hem mee naar Phillip Island om punten af te snoepen van de concurrentie en zo Russells wereldtitel te verlengen.

Gobert WSBK San Marino 1995

Gobert pakte zowaar de poleposition en werd derde achter de strijdende Fogarty en Russell in Race 1. Toen duidelijk werd dat Russell geen antwoord had op Fogarty in Race 2, pakte Gobert de overwinning en werd daarmee destijds de jongste WSB-winnaar ooit.

Hoewel Anthony Gobert een supertalent was en in de daaropvolgende jaren nog veel mooie dingen liet zien, stonden drank en drugs een carrière aan de top in de weg. Gobert benutte helaas maar fractie van zijn potentieel, maar wel genoeg om hier binnenkort wat uitgebreider terug te blikken op de carrière van de ‘Go Show’…

Anthony Gobert 1994

Deel

Gerelateerde artikels