Wildcard: Troy Bayliss – MotoGP Valencia 2006

Troy Bayliss Valencia 2006

Het blijft een intrigerend gegeven, de wildcard, vooral omdat ze weleens voor verrassingen zorgt. Zo kijken wij alvast reikhalzend uit naar de wildcard van Dani Pedrosa in Jerez, en blikken we met veel plezier terug op een aantal legendarische wildcard deelnames van de voorbije decennia.

Aftrappen doen we met Troy Bayliss, die in 2006 als dank voor zijn pas veroverde World Superbike-titel als wildcard mocht aantreden in de laatste MotoGP-wedstrijd van dat seizoen. Bayliss behaalde op het circuit van Valencia prompt zijn eerste (en laatste) MotoGP overwinning.

Bayliss Capirossi Valencia 2005

De toen 37-jarige Bayliss werd teruggeroepen naar het Ducati fabrieksteam, waar hij in 2003 en 2004 al deel van uitmaakte, om de geblesseerde Sete Gibernau te vervangen. Hoewel hij nog nooit had gereden op een met Bridgestones geschoeide Desmosedici, kwalificeerde de Australiër zich als tweede, tussen Rossi op pole en zijn teamgenoot Loris Capirossi.

Na een bliksemstart die hem binnen enkele seconden voorbij Rossi bracht, keek Bayliss niet meer om en pakte met 1,3 seconden voorsprong de grootste raceoverwinning uit zijn carrière … en voegde zich bij een korte elitelijst van rijders die zowel in het WSBK als de MotoGP op de hoogste trede van het podium hebben gestaan.

Capirossi, Bayliss, Hayden Valencia 2006

Het was ook de perfecte afsluiting van een GP-carrière die vanwege een ernstige polsblessure een vroegtijdig einde had gekend bij Camel Honda in 2005. In 2006 stapte Bayliss opnieuw over naar de World Superbikes, waar hij in 2008 nog één titel aan zijn palmares wist toe te voegen. In 2015 zagen we Bayliss nog een aantal keer verschijnen toen hij een geblesseerde Davide Giugliano mocht vervangen. En dat is een fijn bruggetje naar zijn zoon Oli, die in 2023 aan zijn tweede WK Supersport seizoen begint bij het D34G Racing team. En die DG, die staat voor Davide Giugliano…

Bayliss Rossi valencia 2006

Deel

Gerelateerde artikels