Yamaha KicXstart R125 Cup: De Haan en Van Steenbergen verdelen punten

Veel regen en wind op de TT Junior Track in Assen tijdens de derde wedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup, waarbij Kay van Steenbergen van de regen en Kevin de Haan van de droge momenten profiteerden. De punten werden verdeeld maar het was De Haan die de grootste beker in ontvangst mocht nemen.

Na wedstrijden op Assen en Veldhoven werd er wederom op de TT Junior Track gereden. Er stond een raceweekend op het programma met een vrije training en 2 kwalificaties op de zaterdag en een derde op de zondagochtend. Daarin zouden de startposities voor de 2 races op zondagmiddag worden bepaald. De weersvoorspellingen waren wisselvallig en zo zou het weekend er ook uitzien, met op de vroege zaterdagmiddag een eerste kwalificatie die letterlijk en figuurlijk in het water viel. De startposities zouden pas op zondagochtend op een droge baan bepaald worden. In die derde kwalificatie was leider in de tussenstand Kevin de Haan de snelste man, gevolgd door Luca de Vries en Kay van Steenbergen. Rookie Rio Olofsen zette een knappe vierde tijd op de klokken voor Alec Willemen en Tom van Beek, die dit seizoen een flinke progressie laat zien.

Luca de vries

Race 1

Van Steenbergen hoopte op een wet-race en die zou hij ook krijgen. Na het doven van de startlichten nam hij direct de leiding. Aanvankelijk kon alleen Olofsen aansluiten en op afstand volgden De Haan en De Vries. Olofsen behield knap zijn tweede plaats totdat hij halverwege de race een onschuldige schuiver maakte. De Vries had inmiddels De Haan weten te passeren en de snelste rondetijd op de klokken gezet maar in de tweede helft van de race begon het harder te regenen en werden de tijden niet verder aangescherpt. Alleen de vanuit de Open Minibike-klasse overgekomen Rookie Loris Dekkers wist dat te realiseren en ook de daaruit afkomstige Djaëla Koolwijk zette haar beste prestatie neer. Vooraan het veld wist Van Steenbergen zijn voorsprong constant te houden en hij kwam na 12 ronden als winnaar over de finish voor De Vries en De Haan. Met zijn vierde plaats was Sem Bijman de snelste Rookie voor Willemen en Van Beek. Dekkers werd knap zevende.

Race 2

Onder zonnige omstandigheden werd de tweede race verreden en daar profiteerde De Haan van. Hij zou op de droge baan niet te kloppen zijn. Daarachter ging het gevecht om de tweede plaats tussen Van Steenbergen en De Vries. De coureurs waren aan elkaar gewaagd maar ook al reed Van Steenbergen de snellere rondetijd, De Vries wist zijn tweede plaats tot aan het einde te verdedigen. Olofsen revancheerde zich voor zijn crash in de regen en werd knap vierde. Nog een knappe prestatie werd neergezet door Rick Harthoorn, met een vijfde plaats. Daarachter werd Bijman zesde voor Willemen en Van Beek.

Voor het dagklassement behaalden De Haan en Van Steenbergen beide 41 punten dankzij een overwinning en een derde plaats. De grootste beker is dan voor de winnaar van de laatste race, in dit geval De Haan. De Vries werd twee keer tweede en daardoor derde in het dagklassement.

Snelste Rookie was Sem Bijman met een vierde plaats in het dagklassement.

Sem Bijman

Kevin de Haan had net iets te weinig vertrouwen op de natte baan maar maakte dat goed in race 2.

Kevin de Haan: ‘Regen is niet helemaal mijn ding en ik heb het in de eerste race op safe gespeeld. Ik hoopte op een tweede race op een droge baan om mijn polepositie te kunnen verzilveren, en dat is gelukt.’

Kay van Steenbergen: ‘De eerste race ging me eigenlijk gemakkelijk af, ik kon mijn voorsprong goed constant houden. Maar ook de tweede race, op de droge baan was een goede race met mooie gevechten met Luca. Maar ik kijk nu eerst uit naar de volgende race in Veldhoven, daar heb ik de vorige wedstrijd gewonnen en ik ga er alles aan doen om dat te herhalen!’

Loris Dekkers is regerend kampioen Open Minibike maar koos vanwege zijn lengte voor de Yamaha KicXstart R125 Cup. Hij werd in de regen knap zevende.

Loris Dekkers: ‘Het was aan het begin van het seizoen behoorlijk wennen aan de overstap van een minibike, waarmee het constant vol accelereren en remmen is, naar de grote R125 die je vooral moet laten rollen om de snelheid te behouden. Het gaat steeds beter en ik reed ook op de droge baan 2 seconden sneller dan de vorige keer. Top tien rijden is mijn doel en vandaag was ik in het dagklassement al negende, we zijn dus op de goede weg.’

De volgende races voor de Yamaha KicXstart R125 Cup is op 29 augustus op kartcircuit De Landsard in Veldhoven.

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er