Zevenvoudig wereldkampioen Phil Read overleden

Nog geen drie weken na de Queen moeten we al opnieuw afscheid nemen van (race)royalty. Grand Prix-legende Phil Read, bijgenaamd de Prince of Speed, is gisteren op 83-jarige leeftijd in zijn slaap overleden.

Read was een zeer getalenteerd en gerespecteerd lid van de Grand Prix-paddock. Hij behaalde zeven wereldtitels (en met zijn overwinning in de Formula TT van 1977 waren dat er eigenlijk zelfs acht) en was de eerste die dat deed in zowel de 125, 250 als 500cc-categorie.

Read pakte zijn eerste 250cc-titel in 1964 met Yamaha, om het jaar nadien opnieuw kampioen te worden. Maar zijn beste seizoen ooit was wellicht 1968, toen hij zowel het WK 125 als 250 op zijn naam schreef. Read won ook back-to-back 500cc-titels in 1973 en 1974.


Phil Read racete voor Norton, Yamaha, Gilera, Ducati, MV Agusta en Suzuki, maar zijn grootste successen behaalde hij aan boord van een Yamaha. Ook op Isle of Man was Read zeer succesvol met acht overwinningen op veertien deelnames. In 1965 reed hij als eerste ooit in de Lightweight TT een ronde met een gemiddelde snelheid van meer dan 100 mph. In 2013 werd Phil Read opgenomen in de FIM Hall of Fame.

Een kort stukje als dit doet ’s mans carrière natuurlijk oneer aan. Daarom brengen we in het novembernummer van Motorrijder en KicXstart een uitgebreid artikel over de Prince of Speed.

Deel

Gerelateerde artikels