GMT94 Yamaha YZF-R1 WEC

Als je 24 uur aan een stuk een monotone taak moet uitvoeren, is enige vorm van entertainment steeds welkom. Zelfs als die monotone taak erin bestaat om een etmaal rondjes te draaien op Paul Ricard. Maar de piloten in het WK Endurance hoeven zich niet te vervelen, zo blijkt uit de cockpit van de GMT94 Yamaha R1.

Geschreven door Pieter Ryckaert    Foto Jonathan Godin

 

1. Hiermee kan de rijder z’n remhendel bijstellen mocht er fading ontstaan. Je wil aan het eind van het rechte stuk van Mistral niet de remhendel tegen de stuit trekken…

2. Naar gelang de omstandigheden of bandenslijtage kan de rijder hier de tractiecontrole verhogen of verminderen. Die omstandigheden kunnen variëren van droog tot ijzel.

3. Scrollen door de info op het dashboard gebeurt hier. De belangrijkste info is de motortemperatuur. Als die hoog oploopt, wijst dat op een probleem en is de kans dat je de rijstijl moet aanpassen of pits moet opzoeken niet onbestaand.

4. De R1 is voorzien van verschillende motormappings die passen
bij verschillende omstandigheden. Zo zien we het tegenwoordig ook meer en meer op wegmotoren.

5. Deze lampjes lopen op van groen naar rood naargelang het dringender wordt om te schakelen.

6. Prominent aanwezig is de toerenteller en temperatuur van
het koelwater. Desgewenst kan Netflix geselecteerd worden. Vooral het laatste seizoen van ‘24’ blijkt populair bij de heren enduranceracers.

7. 22,5 liter naar binnen gieten duurt slechts enkele seconden en gebeurt nadat de wielen zijn gewisseld. Een goede pitstop duurt nauwelijks 17 seconden.

8. Let op de extra stevige bevestiging van het remvloeistofreservoir. Op 24 uur zijn trillingen dodelijk.

9. De startknop is erg belangrijk als je na de spurt bij de Le Mans-start met de eersten mee wil zijn.

10. De dodemansknop wordt in principe enkel gebruikt vlak voor een pitstop. Anders blijf je eraf als endurancepiloot. Het devies is immers: als de motor nog rijdt, als is het met een hoop ontbrekende onderdelen, dan breng je hem naar huis. Enkel de teamchef beslist desnoods op deze knop te duwen als teken dat de 24 uur er voortijdig opzit.

11. De pitlimiter wordt zo om het uur gebruikt bij elke pitstop om de toegestane snelheid in de pits niet te overschrijden. Die snelheid wordt zo dicht mogelijk benaderd. Een endurancerace wordt veelal gewonnen of verloren in de pits, dus elke seconde telt.

12. Als het donker wordt op Paul Ricard heb je maar best beschikking over verlichting. De stomdronken Franse fans doen langs de baan hun best door alles te verbranden wat ook maar een beetje wil fikken, maar dat volstaat niet als je aan 300 km/u over het rechte stuk van Mistral raast.

Deel

Gerelateerde artikels

Honda RC213V-S

In deze rubriek nemen we je mee aan boord van bijzondere of spiksplinternieuwe motoren. Deze keer kruipen we in het zadel van de Honda RC213V-S,

KTM 690 Duke R

In deze rubriek nemen we je mee aan boord van bijzondere of spiksplinternieuwe motoren. Deze keer kruipen we in het zadel van de KTM 690

KTM RC16

KTM heeft als slogan ‘Ready to Race’. ‘Allemaal goed en wel als je niet meedraait in de MotoGP’, moeten andere constructeurs gedacht hebben. Al dan