Loris Dekkers pakt titel in Yamaha R7 Cup

Yamaha R7 Cup Loris Dekkers

Afgelopen weekend, op de laatste wedstrijddag van het Yamaha Racing bLU cRU Benelux seizoen, zijn de kampioenen van 2024 bekend geworden. In de R7 Cup ging de 16-jarige Belg Loris Dekkers met de titel aan de haal.

De strijd om de titel bleef tot de laatste wedstrijddag spannend doordat drie rijders binnen 15 punten van elkaar stonden: Loris Dekkers, Jaimy Deleersnyder en Nico Tücks konden allemaal nog aanspraak maken op de titel. Onder prima weersomstandigheden begonnen de rijders op zaterdagochtend 5 oktober aan hun kwalificatie. Nico Tücks zette de snelste tijd op de klokken, voor Loris Dekkers en Jaimy Deleersnyder.

Na de start van de eerste race vormden de drie titelkandidaten al snel de kopgroep. Yannis Raingard kon het trio net niet volgen. Davy Kersten was na een langdurige armblessure weer helemaal terug en positioneerde zich op de vijfde plaats, maar ging halverwege de race onderuit. Jaimy Deleersnyder en Nico Tücks deden het meeste kopwerk, maar Loris Dekkers zat op vinkenslag.

Yamaha R7 Cup Race 2

In de strijd om de overwinning gaven Deleersnyder en Tücks elkaar geen centimeter toe, waardoor ze in de allerlaatste ronde in de GT-chicane even buiten de baan kwamen. Tücks kwam weliswaar nipt voor Deleersnyder als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door, maar door het overschrijden van de tracklimits zouden ze allebei een positie teruggezet worden in de uitslag. Daardoor kreeg Dekkers de overwinning in de schoot geworpen en werden zijn kansen op de titel vergroot. Raingard werd vierde voor Ronald Beitler.

Yamaha R7 Cup Loris Dekkers

Door zijn winst in Race 1 was de voorsprong van Dekkers op regerend kampioen Deleersnyder opgelopen tot 10 punten. Ook als Deleersnyder de overwinning pakte, zou Dekkers genoeg hebben aan een derde plaats om de titel veilig te stellen. Bij de start van Race 2 nam Tücks echter al snel de leiding en sloeg een gaatje op Deleersnyder, Dekkers en Raingard. In de eindfase nam Raingard de derde positie over van Dekkers, maar Tücks reed onbedreigd naar de overwinning.

Deleersnyder werd tweede voor Raingard en Dekkers. Die finishte dus weliswaar net buiten het podium, maar verdiende met zijn vierde plaats genoeg punten om de kampioenstitel te veroveren. De 16-jarige Belg neemt daarmee de titel over van landgenoot Deleersnyder. De derde plaats gaat mee naar Duitsland met Nico Tücks.

Yamaha R7 Cup Loris Dekkers

Ook in de Yamaha R3 Cup werd de titel beslecht. Aan het einde van een seizoen vol spannende gevechten en close racing mocht Thije Ligtermoed zich kampioen kronen, voor Nyo de Vits en Viggo Mégard.

Yamaha R3 Cup Thije Ligtermoed

Eindstand R7 Cup 2024
1 Loris Dekkers (229 pnt)
2 Jaimy Deleersnyder (226 pnt)
3 Nico Tücks (220 pnt)


Tekst en fotografie Mariska Grob/Motografie

Deel

Gerelateerde artikels

Energica Experia

Energica is (bijna) failliet

Elektrische voortstuwing in combinatie met een motorfiets blijkt tot op heden nog steeds geen gelukkig huwelijk. Nadat onlangs al bekend werd dat de verkoopcijfers van