Nee, we gaan niet ineens allemaal op groene motoren rijden. Motorfabrikanten denken steeds meer na over de manieren waarop ze motorrijden ecologisch verantwoorder kunnen maken. Zo nam Yamaha onlangs een CO2-neutrale lakstraat in gebruik en zijn er nog fabrikanten die hun best doen om dit proces te verduurzamen.
Die nieuwe productielijn van Yamaha staat in Iwata, waar Yamaha’s grootste fabriek zit voor de bouw van motorfietsen. Het volledige CN1-lakproces, zoals Yamaha de vernieuwing heeft genoemd, wordt nu gedaan door apparatuur die op elektriciteit werkt. Voorheen gebruikte die machines vooral fossiele brandstof. Denk daarbij aan het verwarmen van de lak, maar ook de opwarming en bevochtiging van de spuitcabines is duurzamer geworden. Die ruimtes zijn beter geïsoleerd en voorzien van elektrische verwarming. Ook heeft Yamaha, samen met een verfpartner, lak ontwikkeld die bij lagere temperaturen bewerkt en aangebracht kan worden. Dat alles zorgt ervoor dat het hele proces minder (fossiele) energie verbruikt en dus CO2-neutraal kan draaien.

Niet de enige
Yamaha is lang niet het enige merk dat haar vizier richt op het lakproces. Recent leerden we tijdens de introductie van de nieuwe Honda NC750X al dat ook dat merk werkt aan de verkleining van zijn ecologische voetafdruk. Zo zijn de kuipdelen van de NC750X niet meer gelakt. Dat is, als je ‘m besteld in het groen (Earth Kaki) of zwart (Earth Black). Nee, de kleur is al in de plastic kuipdelen verwerkt tijdens de fabricage. Die kuipdelen zijn gemaakt van een biologisch product met de naam Durabio, een polycarbonaathars dat voornamelijk is gemaakt met plantaardige isosorbine. Dat product is niet biologisch afbreekbaar, maar wel minder belastend voor de natuur omdat er minder fossiele grondstoffen voor nodig zijn. Bijkomend voordeel is dat een kras in het plastic niet langer zichtbaar is omdat de kleur door het hele kuipdeel zit.
Ook LiveWire vergroent
Een vergelijkbaar product als dat vawatn Honda gebruikt, doet zijn intrede bij het elektrische LiveWire. Op de onlangs gepresenteerde S2 Mulholland in Lunar White zijn de kuipdelen en spatborden gemaakt van een duurzamere kunststof zonder lak. LiveWire maakt hiervoor gebruik van een biocomposiet gewonnen uit hennep: CAP HEMP. Op de Liquid Black-zwarte Mulholland zijn enkel de spatborden van dat biologische materiaal gemaakt. De ‘tank’ en andere kuipdelen zijn daar wel zwart gelakt.
Overigens maakt de S2 Mulholland voor bepaalde onderdelen, zoals de radiatorkappen en bedradingshouders, gebruik van gerecycled nylon. Dat is op basis van onder andere afgedankte vissersnetten. Het zadel is dan weer van siliconen gemaakt in plaats van leder of nylon. Dat kan je, volgens LiveWire, gemakkelijker hergebruiken.

Fotografie: Yamaha Motor, Honda, LiveWire