Ducati Panigale V4 Sport Production

Ducati grijpt terug naar de SP-traditie, ofte Sport Production. In 2021 brengen de Bolognezen een circuit-gerichte versie van de V4 Panigale uit.

Wie de 888 SP’s of 916 SP nog voor de geest kan halen weet dat de letters SP niet toevallig ook in ‘speciaal’ staan. Het ging toen om homologatiespecial met het oog op het WK-Superbike die met elke evolutie een verbeterde basis vormden voor de racemotoren. Daar hebben ze nu in principe de ‘R’ voor. Wat is er dan zo apart aan de SP?

Zoals gezegd gaat het om een circuitgerichte versie va de Panigale V4, die uitgerust is met een race kit met Ducati’s Data Analyzer en GPS-module aan boord. De Race modus krijgt twee aparte versies, A en B, zodat je desgewenst een pitbord kan laten zien met ‘Switch to Mapping B’ wat je uiteraard meteen de coolste vogel op de plaatselijke circuitdag maakt. Al maakt de zwarte kleur dat je dat ook zonder dat pitbord al bent, wellicht.

Verder krijg je Rizoma aluminium voetsteunen. Overgenomen van de Superleggera zijn de Brembo’s Stylema R remklauwen, die één en ander gestopt  moeten krijgen, samen met een MCS remcilinder waarop werkelijk alles instelbaar is voor het betere uitremmen. Een SDM droge koppeling, ook komende van de Superleggera, wordt niet afgedekt, waardoor je naar alloude Ducati-traditie weer regelmatig mensen zal moeten geruststellen dat het rinkelende geluid normaal is.

De nummerplaathouder en spiegels zijn helemaal achterwege gelaten wegens overbodig op de gesloten omloop, al zijn qua gewicht de carbon wielen belangrijker omdat ze 1,4 kilogram minder wegen dan die van de doorsnee Panigale. De geborsteld aluminium tank komt dan weer van de V4 R.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar iets zegt ons dat die ook eerder ten noorden van ‘speciaal’ zal liggen.

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar

Honda MSX125 Grom

Honda Grom krijgt update 

In 2021 kreeg de MSX125 Grom een compleet nieuw jasje aangemeten, inclusief een krachtiger blokje met een vijfde versnelling en een nieuw lcd-dashboard met versnellingsindicator.