Impact technische keuring op tweedehandsverkoop is enorm

Motorfietskeuring

Het was al een tijdje duidelijk dat de keuring voor tweedehandsverkoop impact zou hebben op de tweedehandsmarkt, en naarmate er meer cijfers bekend raken blijkt ook hoe groot die impact precies is. De haperende tweedehandskeuring lokt bovendien protest uit in de vorm van een heuse protestrit op 9 augustus.

“De tweedehandsmarkt voor motorfietsen blijft in vrije val”, zo vat woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO Filip Rylant de situatie samen. “Er werden vorige maand met 8.122 motoren 17,6 % minder occasies ingeschreven dan vorig jaar. Er zijn gedurende de eerste zes maanden amper 30.392 tweedehands motorfietsen ingeschreven tegenover 41.568 in 2022 en zelfs 46.471 in 2021.”

“Het verlies is dus enorm, en dat gaat op langere termijn ernstige gevolgen veroorzaken voor de motormarkt, de dealers en de onderdelenleveranciers. Aan de basis van de daling ligt nog altijd de verplichte keuring voor tweedehandsverkoop, die velen doet besluiten om hun motor niet in België maar in het buitenland verder te verkopen, of over te laten aan een dealer zodat ze zelf niet naar de keuring voor verkoop moeten gaan. De keuring voor de dealers zelf loopt blijkbaar niet altijd van een leien dakje.”

Tegelijkertijd is verkoop van nieuwe motorfietsen sterk gestegen, een flinke opsteker voor de dealers, maar qua tweedehandsverkoop blijft het ook daar dus heel rustig. Wie toch nog actief is kunnen blijven met occasieverkoop verwacht dat het nu gaat stilvallen omdat de voorraad eenvoudigweg op geraakt, zo klinkt het verder in het persbericht van TRAXIO. De mobiliteitsfederatie ving ook gegrom op over de motorkeuring: men moet vaak ver rijden naar een keuringscentrum, er zouden lange wachttijden zijn en er zijn behoorlijk wat opmerkingen te horen over het keuringsproces.

Het is dan ook geen verrassing dat er steeds meer gemor klinkt over de keuring en hoe die wordt aangepakt. In die mate zelfs dat er op 9 augustus een heuse protestrit georganiseerd wordt om de problematiek aan te kaarten. Op de Facebookpagina Mega Motortreffen Protest Motokeuring vind je daarover meer info.

Deel

Gerelateerde artikels

BMW R20 Concept

BMW onthult R20 Concept

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is iets waar wij stervelingen doorgaans ver vandaan blijven, al was het maar omdat we niet langs de gesloten hekken

Toeren 2024

Klein budget, grote pret

Het is een boutade van hier tot in Tokio, maar als motorrijder weten we dat de reis het doel is. Maakt niet uit waar je