Kort getest: Suzuki V-Strom 800DE

1_Suzuki V-Strom 800DE

Nee, Suzuki was niet een van de eerste gasten op het feestje van de middenklasse adventure bikes, maar met de V-Strom 800DE heeft de fabrikant uit Hamamatsu zich alsnog een plaatsje weten te verschaffen in het feestgedruis. Hamvraag, sleurt de V-Strom 800DE Suzuki meteen naar het midden van de dansvloer?

De V-Strom 1050 en V-Strom 1050DE zijn nog niet koud of het gaat alweer richting Sardinië voor een eerste indruk van de compleet nieuw ontwikkelde V-Strom 800DE. Opvallend: Suzuki maakt meteen duidelijk dat ze niet de bedoeling hebben om met de V-Strom een topper in één segment neer te zetten. Nee, de motor moet diverse motorrijders met heel uiteenlopende rijstijlen kunnen overtuigen. Best ambitieus.

Ook voor het rijgedeelte van de presentatie is Suzuki niet overgegaan tot halve maatregelen. Een dozijn gele – pardon, ‘Champion Yellow’ – V-Stroms staat in een halve cirkel opgesteld op de hotelparking. De eerste indruk is heel positief. Het zadel is even comfortabel als het eruitziet. De afstanden tot het stuur en de voetsteunen zijn zo goed als perfect, de kniehoek is royaal, de onderarmen zijn licht gebogen als ik het stuur in handen neem. Ik tik de startknop bewust heel kort aan, maar de paralleltwin schiet meteen uit de startblokken en roffelt zacht. Missie geslaagd, met de opgegeven 84 dB zal je ook in landen waar de geluidslimieten het strengst zijn nog met je V-Strom welkom zijn.

Suzuki V-Strom 800DE

Op het strakke en perfect af te lezen TFT-dashboard verschijnt een motortemperatuur van 73 graden, het bewijs dat de Suzuki-mecaniciens de machines al even hebben laten warmdraaien. Na minder dan een kilometer heb ik al het gevoel dat ik compleet één ben met de Suzuki; ik zit niet op de motor, ik zit niet in de motor, nee, ik vorm een eenheid met de motor. De V-Strom 800DE laat zich vingervlug over de bergwegen sturen.

Remmen, accelereren en schakelen met of zonder koppeling, de V-Strom voelt zo vertrouwd aan dat het lijkt alsof ik er al jaren mee rijd. Het vederlichte rijgedrag staat haaks op het rijklaargewicht van 230 kilo, wat in deze klasse toch aan de forse kant is. Al rijdend waag ik me aan een duik in de menu’s. Als halve digibeet vind ik dat altijd een uitdaging, maar ik ben aangenaam verrast door het gemak waarmee de elektronica zich laat instellen.

Na veertig kilometer maken we van de eerste stop gebruik om de motoren aan te passen voor het stuk offroad dat we nu voor de wielen gegooid krijgen. De tractiecontrole en het ABS op het achterwiel gaan uit. De ondergrond is hard en bedekt met kiezels, ideaal om uit te zoeken hoe de Dunlop Trailmax Mixtour hier presteert. In samenwerking met Dunlop ontwierpen de ingenieurs van Suzuki een iets zwaarder profiel voor deze band. Zei ik al dat Suzuki voor de V-Strom 800DE geen half werk leverde? De banden maken indruk met hun grip die je ook bij hogere snelheden op gravel toelaat om snel en precies te sturen.

Suzuki V-Strom 800DE

De gids kent de route als zijn broekzak en gaat er stevig tegenaan, ik probeer naast hem te blijven zodat ik niet de hele tijd zijn stof moet happen. We glijden steeds sneller de bochten in en driften er alsmaar harder uit. Enkel de klappen van de grotere stenen en opstaande randen van de piste worden tot in het stuur doorgegeven, logisch ook aangezien de banden nog op een druk staan die vooral voor de verharde weg bedoeld was. Toch zijn de prestaties echt wel overtuigend, het is pas als je heel stevig door gaat jakkeren dat de limieten van de vering in zicht komen.

De overgang van zitten naar staan verloopt supervlot, de tank is zeker niet te breed en laat zich gemakkelijk tussen de knieën klemmen. Voor mijn lichaamsbouw had het stuur een tikkeltje verder naar voren en wat meer naar boven gekanteld mogen zijn. Rem- en schakelpedaal (jammer genoeg niet inklapbaar) passen bij alle rijstijlen en laten zich indien gewenst in de hoogte instellen. De remmen komen ook op het onverhard tot hun recht met veel dosering. Een kort experiment met de G-rijmodus maakt duidelijk dat die prima functioneert, maar mij te weinig rijplezier biedt.

Suzuki V-Strom 800DE

Suzuki heeft kosten noch moeite gespaard voor de ontwikkeling van de V-Strom 800DE. En met resultaat, want de motor overtuigt op nagenoeg alle vlakken. De paralleltwin is krachtig en spreidt zijn vermogen netjes over het volledige toerenbereik, waardoor je er sportief mee onderweg kan.

Het elektronicapakket is zowel qua omvang, inhoud als bediening heel doordacht; vooral de bediening van alle rijhulpmiddelen is indrukwekkend eenvoudig zodat je ook tijdens de rit alles naar wens kan instellen. Kers op de taart is dat de keuzes bewaard blijven, ook als je de motor hebt uitgeschakeld. Dat compenseert de afwezigheid van cruisecontrole en het ontbreken van een connectiemogelijkheid met je smartphone enigszins. Tegemoetkoming is de stabiele beugel over de cockpit met vlak daarnaast een USB-aansluiting, voor de installatie van een navigatiesysteem of de montage van een telefoonhouder.

De ergonomie, uitrusting en de optionele extraatjes zoals koffers en verschillende zadels zijn top. Het windscherm is vrij laag en enkel met gereedschap in drie standen instelbaar, al doet de aanpassing van de hoogte weinig aan de bescherming die je van het stuk plexi krijgt.

Suzuki V-Strom 800DE

Conclusie De V-Strom 800DE biedt vanaf de eerste meters een vertrouwd gevoel. Het rijwielgedeelte is neutraal en doeltreffend, de bouwkwaliteit meer dan voortreffelijk. De banden zijn vooral op straatgebruik gericht en laten stevige hellingshoeken toe, licht offroad-gebruik behoort eveneens tot de mogelijkheden. Enkel bij heel hard jakkeren komen de limieten van de volledig instelbare vering wat in zicht. Een bruisend vat vol emoties is de V-Strom 800DE misschien niet, wel een eerlijke motor die alles in zich heeft om je beste vriend te worden.

Lees de volledige test in Motorrijder april 2023

Suzuki V-Strom 800DE

Motor: 776cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde DOHC 270° paralleltwin
Boring x slag: 84 x 70 mm
Compressieverhouding: 12,8:1
Max. vermogen: 84 pk @ 8.500 tpm
Max. koppel: 78 Nm @ 6.800 tpm
Brandstofvoorziening: injectie
Transmissie: zesbak, slipperclutch, ketting
Gewicht: 230 kg (rijklaar)
Zithoogte: 855 mm
Tankinhoud: 20 l.
Prijs België: € 11.499,-
Prijs Nederland: € 12.699,-

1_Suzuki V-Strom 800DE

Tekst Alexander Métayer • Fotografie Suzuki

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. De MT-01 zag er zo spectaculair uit

Suzuki GSX-8R

Kort getest: Suzuki GSX-8R

Na jarenlange focus op naked bikes nemen meer en meer merken plots een sportieve allrounder op in de line-up. Geen hardcore supersport, maar een naked