Attentie, stofvreters: daar is de KTM 1290 Super Adventure R!

Sinds de recente lancering – kan je vrij letterlijk nemen bij KTM – van de 1290 Super Adventure S, was het aftellen geblazen naar het moment waarop de Oostenrijkers hun ‘R’ zouden presenteren. Welaan: de MY21-versie krijgt naast z’n nieuwe kleurtje en kuipwerk ook een hertekende ergonomie, een lager zadel, vernieuwde WP XPLOR-vering, lager geplaatste benzinetanks voor betere gewichtsverdeling, opgewaardeerde elektronica en een nieuw 7-duims TFT-scherm, nieuwe ledverlichting, vers adventure-rubber van Bridgestone, en – uiteraard – een Euro5-update.

 class=

Het hoeft niet te verwonderen dat de R een pak updates overneemt van de onlangs geüpdatete S: ook op de rauwe avonturier van de familie wordt het balhoofd 15 mm naar achter geschoven en is het voorste deel van de motor verplaatst voor een kwieker stuurgedrag. Bovendien draagt de langere opengewerkte swingarm toe aan een stabieler gevoel onder acceleratie. Het subframe ging op de schop om een een lagere zithoogte te bekomen. De nieuwe 1290 Super Adventure R pakt vanaf 2021 uit met een lager zwaartepunt en geoptimaliseerde gewichtsbalans. Dat laatste probeert KTM door de benzinetank in drie delen op te splitsen en dat triumviraat zo laag mogelijk te plaatsen. Net zoals het frame werd ook het subframe hertekend, met een smal, 880mm hoog en getrapt zadel waaronder je nog wat kleine spullen kwijt kan.

Al kijken de echte woestijnratten uiteraard in de richting van de WP-ophanging, die een flinke update kreeg. Geen semi-actieve versie zoals op de S hier, maar een grondig vernieuwde WP XPLOR-set, met een volledig instelbare 48mm voorvork met gesplitste dempingsinstellingen, een WP PDS monoshock achteraan en zowel voor- als achteraan een fameuze 220mm aan veerweg.

Het zou geen KTM wezen als de elektronica ook niet werd opgepoetst. De 1290 Super Adventure R krijgt een nieuwe 6-assige IMU, die onder meer de tractiecontrole, motorslipregulatie, en het offroad-ABS aanstuurt. Allen instel- en uitschakelbaar, uiteraard. Bovenop de standaard Rain, Street, Sport en Offroad-rijmodi, kan je ook optioneel voor een Rally-modus gaan. Die heeft een agressievere gasmodus aan boord, en in negen stappen instelbare wielspin. Op het standaard 7-duims TFT-scherm – dat middels de KTM MY RIDE-app verbonden is met je telefoon – lees je alle instellingen én zelfs turn-by-turnnavigatie af – opdat je ook in het hol van Pluto niet zou verdwalen. De 1290 Super Adventure R krijgt daarenboven nieuw Bridgestone adventure-rubber dat om alu Alpina-spaakvelgen werd gelegd. Deze kunnen ook tubeless gereden worden, dankzij de O-ringen in de spaaknippels.

 class=

O ja, voor we ‘t vergeten: ook de LC8 diende uiteraard bijgespijkerd voor Euro5. De dikke V-twin schiet er dan wel een paar newtonmetertjes bij in – maar 160 pk (9.000 tpm) en 138 Nm (6.500 tpm) blijft indrukwekkend. Het blok wordt overigens een stuk lichter (-1,6 kg), dankzij dunnere carters en een nieuw oliecircuit, terwijl ook nieuwe zuigers en een betere koeling present tekenen. De motor ademt door een vernieuwde tweekoppige uitlaat en schakelt met behulp van een gewijzigd PANKL-versnellingsbak – die gekoppeld kan worden aan de optionele (!) Quickshifter+. Het opsplitsen van de radiator naar twee kleinere stuks, kan de luchtstroom ook efficiënter langs het blok geleid worden, waardoor de hitte van de LC8 die naar de benen uitstraalde een stuk minder zou zijn dan op z’n voorganger.

 class=

De onderhoudsintervallen liggen elke 15.000 kilometer – wat de avonturiers onder u geheid tevreden zal stemmen. In dat opzicht werd ook de airbox hertekend: je kan ‘m niet enkel makkelijker demonteren voor onderhoud (met amper vier schroefjes) maar ook op het filter zijn nu verticale ribben aangebracht in plaats van horizontale – waardoor zand en stof makkelijker naar de onderkant van het filter zakt. Voer voor hardcore avonturiers, maar o zo handig.

Prijzen zijn er voorlopig niet, maar die worden geheid binnenkort bekend gemaakt. De KTM 1290 Super Adventure R staat vanaf maart 2021 bij de dealers.

Deel

Gerelateerde artikels