KTM 1290 Super Duke R & Super Duke R EVO

De KTM 1290 Super Duke R knalt 2022 in met nieuwe kleurstellingen, maar belangrijker is dat hij nu ook een EVO-broertje kreeg.

De Super Duke R kreeg in 2020 nog een serieuze make-over. Het LC8-blok kreeg een fikse update, inclusief een dosis extra pk’s (180 pk, 140 Nm). Voorts waren er subtiel ingewerkte winglets, een verbeterd rijwielgedeelte en dito ergonomie, een volledig nieuwe knoppenwinkel, menustructuur en TFT-scherm plus gefinetunede elektronica.

De Super Duke R was dus al verre van een verkeerde motorfiets, maar voor 2022 krijgt hij er een EVO-broertje bij dat er vrolijk een schepje bovenop doet. Omdat het kan. Zo beschikt de Super Duke R EVO over semi-actieve WP APEX-vering van de tweede generatie met drie modi (Comfort, Street, Sport). De veervoorspanning achteraan kan via het TFT-dashboard ingesteld worden (10 stappen).

Optioneel is er ook een Suspension Pro-pakket, dat naast de standaard veringinstellingen drie extra modi biedt: Track, Advanced en Auto. De eerste spreekt voor zich, met Advanced kun je de vering afstemmen op je eigen rijstijl (8 standen), en Auto is de intelligentste modus van de drie: hij herkent de verschillende rijstijlen en stemt de demping van de vering automatisch daarop af: dus bv. zachter/comfortabeler als je door de stad rijdt en harder als je volgas over een bergpas knalt.

Zowel de R als de R EVO kregen een nieuw gashendel, met een kleinere draaihoek (65°). Doel: een snellere en gevoeligere gasrespons, maar ook de buiging van pols en elleboog bij volgas verminderen. Zowel de 1290 Super Duke R als de Evo beschikken standaard over drie rijmodi (Rain, Street, Sport), optionele rijmodi zijn Track en Performance.

De KTM 1290 Super Duke R en EVO zijn begin 2022 in de showroom te vinden, prijzen worden later bekendgemaakt.

Deel

Gerelateerde artikels