MotoGP-circuits: Misano

Misano

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits. Voorafgaand aan elk raceweekend lichten we het circuit voor je uit. Dit keer: Misano.

Het Misano World Circuit Marco Simoncelli heeft sinds z’n opening in 1972 een turbulente en dramatische geschiedenis gekend in de (Moto)GP; al was het maar omdat dit circuit op een boogscheut van de Adriatische kust de thuisbaan is voor het hele contingent VR46 Academy-rijders.

Hoewel Misano een van de traagste omlopen in het MotoGP-programma is, behoort Bocht 11 – de zogeheten Curvone – tot de snelste bochten op de kalender. Het is dan ook dé plaats om te gaan kijken, iets wat ook ene V. Rossi steevast doet. Sfeer gegarandeerd, want de  vaak nog steeds in geel uitgedoste Italiaanse fans zetten de boel op z’n kop. Dat deed het circuit trouwens zelf ook: in 2007 werd de rijrichting omgekeerd ten behoeve van de veiligheid.

Misano

Dat Marco Simoncelli aan de officiële benaming van het circuit werd toegevoegd om die lokale held te eren is bekend; minder algemeen geweten is dat de baan aan de Via Daijiro Kato gelegen is, genoemd naar het onfortuinlijke Japanse supertalent dat in 2003 in Suzuka om het leven kwam maar lang vlakbij Misano heeft gewoond.

Misano is niet enkel beroemd en berucht om de vaak spectaculaire races, maar ook vanwege de incidentrijke geschiedenis. Denk maar aan de rijdersstaking in de 500cc in ‘89 (regen maakte de baan levensgevaarlijk glad, alle fabrieksrijders bleven in de pitbox behalve local boy Pierfrancesco Chili … die z’n enige 500cc-race zou winnen onder cynisch boegeroep van z’n collega’s), de carrière-eindigende crash van Wayne Rainey in ’93 en het overlijden van Shoya Tomizawa tijdens de 2010 Moto2-race.

Nicky Hayden Misano 2012

Ook Nicky Hayden liet het leven in Misano, in 2017 raakte hij tijdens een fietstraining in de buurt van het circuit levensgevaarlijk gewond na een aanrijding met een auto. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Voor een keertje dus geen rondje van het circuit, maar een overzicht van de mooiste momenten uit de carrière van The Kentucky Kid.

Misano World Circuit Marco Simoncelli
• Lengte: 4,226 km • Bochten: L/R 6-10
• Breedte: 12 m • Langste rechte stuk: 530 m
• Ronderecord: 1.31.077 M. Viñales (2020)
• Gemiddelde snelheid: 167,0 km/u
• Topsnelheid: 305,0 km/u
• Winnaar 2022: F. Bagnaia (Ducati)

Misano Bagnaia 2022

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er