Technische keuring motoren: update

Na een paar rondjes hete aardappel doorschuiven en vooral zo weinig mogelijk duidelijkheid scheppen terwijl de deadline genadeloos dichterbij sloop, werden er dan eindelijk toch een aantal knopen doorgehakt: de Vlaamse Regering maakt bekend dat er een principiële goedkeuring is over de technische keuring van motoren.

Vanaf 1 januari 2022 moeten motorfietsen verplicht naar de keuring bij verkoop en na ongeval. Motorfietsen zullen dus niet onderworpen worden aan een periodieke keuring.

Niet alle soorten motorfietsen vallen onder de nieuwe verplichting. Concreet gaat het om de volgende voertuigen:

– motorfietsen van de categorieën L3e (motorfietsen), L4e (zijspannen), L5e (driewielers) en L7e (quads)

– motorfietsen met een verbrandingsmotor waarvan de cilinderinhoud groter is dan 125cc

– elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen > 11 kW en een maximumsnelheid > 45 km/u

Lichtere motorfietsen moeten dus vooralsnog niet naar de keuring.

De keuring zal plaatsvinden in een beperkt aantal keuringscentra, verspreid over heel Vlaanderen. In die keuringscentra zal er een aparte lijn voor motorfietsen worden opgezet. Hoeveel de keuring moet kosten is nog niet vastgelegd, wel geeft de overheid aan dat het tarief iets lager zal liggen dan wat je voor de niet-periodieke keuring van een personenauto betaalt (60 euro).

Nu er een principiële goedkeuring is, zal de Vlaamse overheid advies vragen aan de Vlaamse raadgevende commissie administratie-nijverheid en de Raad van State. Daarnaast zal er ook verder overlegd worden met de andere gewesten zodat een uniforme keuring voor motorfietsen geïmplementeerd kan worden. Ook wordt er nog verder afgestemd met GOCA Vlaanderen en belangenorganisaties. Na verwerking van al die adviezen (en eventuele aanpassingen) volgt er een definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering. Die wordt nog dit najaar verwacht.

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha XSR900 GP

Kort getest: Yamaha XSR900 GP

Knijp je ogen samen, tuur door je wimpers naar de XSR900 GP en je ziet eind jaren 80 GP-racers, je ziet Lawson, Rainey, je ruikt

Ducati Streetfighter Supreme

Ducati Streetfighter V4 Supreme

Ducati staat zo onderhand bekend om commerciële samenwerkingen waarin vooral de goedgevulde portemonnee centraal staat en de nieuwste collaboratie met kledingmerk Supreme kan naadloos in