Toeren op warpspeed: BMW S 1000 XR

Het succesrecept van BMW’s S 1000 XR is ongewijzigd gebleven: combineer de prestaties van een sportmotor met de veelzijdige inzetbaarheid van een adventure en het comfort van een tourer. Een formule die ook voor de (langverwachte) 2020-XR geldt. Afgezien van z’n opvallende led-verlichting en het nieuw ontworpen smoel- en kuipwerk, huizen de meeste nieuwigheden juist daaronder.

Het blok is traditiegewijs gebaseerd op de S 1000 RR, en dus krijgt de nieuwe ook het nieuwe blok in het frame gelepeld – zij het zonder ShiftCam! De vierpitter is krachtiger dan z’n voorganger in het middengebied, heeft een hogere compressie (12,5:1 ipv 12:1), werd voorzien van langere verhoudingen tussen 4e en 6e versnelling, en schopt het ondanks de Euro5-normeringen tot 165 pk bij 11.000 toeren en 114 Nm bij 9.250 tpm. Die prestaties lees je af op het 6,5-inch TFT-dashboardje dat we kennen van de S 1000 RR

De vering werd opgefrist, het frame biedt meer flex, terwijl de motor nu meer als dragend deel naar voren wordt geschoven. Daarbij is Dynamic ESA nu standaard gemonteerd (Dynamic ESA Pro met twee extra dempingsmodi is optioneel), evenals tractiecontrole (DTC), wheeliecontrole, elektronisch instelbare motorrem en MSR, ABS Pro (hellingshoekgevoelig), vier rijmodi (Rain, Road, Dynamic en Dynamic Pro), heuvelhulp én voor ‘t eerst ook elektronische remhulp (DBC). Voor een up/down quickshifter – en verrassend genoeg ook voor cruisecontrole – betaal je extra.

In totaal verliest de nieuwe S 1000 XR 10 kilogram ten opzichte van zijn voorganger (226 kg, rijklaar). Die vermageringskuur valt deels toe te schrijven aan het lichtere uitlaatsysteem, dito frame en swingarm (in totaal – 2,1 kg) én de 5 kilogram (!) die van het blok werd geschaafd. De S 1000 XR zal in twee kleuren in de markt gezet worden: Ice Grey en Racing Red/White Aluminium – waarbij die laatste je extra euro’s kost.

Prijzen beginnen in België bij 17.650 euro, in Nederland tel je minstens 20.550 euro neer.

 class=

Deel

Gerelateerde artikels

BMW R20 Concept

BMW onthult R20 Concept

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is iets waar wij stervelingen doorgaans ver vandaan blijven, al was het maar omdat we niet langs de gesloten hekken