Yamaha XT1200Z Super Ténéré (2010-2020)

Het segment van de grote allroads/avontuurlijke toermotoren blijft ook in 2021 aardig bevolkt. BMW heeft de alomtegenwoordige GS (Adventure), Ducati’s Multistrada rolt met gloednieuwe V4-spierballen, Honda houdt vast aan de Africa Twin in verschillende versies, Harley lanceert de Pan America, KTM komt op de proppen met de volledig vernieuwde 1290 Super Adventure S, Triumph heeft nog steeds de Tiger 1200 in alle mogelijke X-varianten, en Yamaha… haalt de Super Ténéré uit het gamma.

Yamaha XT1200Z Super Ténéré

Even terug naar 1983, wanneer Yamaha inpikt op de populariteit van wat dan nog Parijs-Dakar is door een replica van hun rallymotor te introduceren: de XT600 Ténéré, genoemd naar de Afrikaanse woestijn. De 550cc eenpitter is goed voor 43 pk en een tank van maar liefst 30 liter. Twee modelupdates later volgt in 1989 de XT750 Super Ténéré, met een gloednieuwe paralleltwin in het vooronder. Het model blijkt immens populair, in racetrim wint de Super Ténéré zes keer Parijs-Dakar.

De Super Ten blijft in productie tot 1996, in 1991 en 1994 volgen nog twee kleinere broertjes in de vorm van een XTZ660 eenpitter. In 2008 rakelt Yamaha die laatste uit het niets weer op, de XT660Z Ténéré krijgt vanaf dat moment de typische ‘bidsprinkhaan’-styling.

In 2010 volgt eindelijk ook de nieuwe Super Ténéré: een watergekoelde 1.199cc twin met 270° krukas, goed voor 110 pk en 114 Nm. Twee rijmodi en drievoudig instelbare tractiecontrole zijn standaard, de tankinhoud bedraagt 23 liter. Overigens benadrukt Yamaha bij de lancering dat ‘ze niet de intentie hebben om een concurrent voor de GS te bouwen’. Waarvan akte. In 2014 krijgt de Super Ten een update (+ 2 pk, + 3 Nm, -4 kg, ledverlichting, nieuw lcd-dashboard…) en wordt ook de elektronische vering op de ZE-versie geïntroduceerd.

Hoewel er nog verschillende varianten gelanceerd worden zoals de Explorer en de Raid Edition (met o.a. alu zijkoffers, hoog windscherm, mistlampen, carterbescherming, elektronisch instelbare vering…), zal er na 2014 onderhuids niets meer veranderen. Niet dat dit zo erg is, de Super Ténéré is op dat moment al een überbetrouwbare motor met een bootlading aan snufjes (waaronder TC, cruisecontrole en de verbeterde D-mode motormapping) en superstabiel rijgedrag. In 2020 zakt de Super Ténéré nog flink in prijs, in 2021 verdwijnt hij dus (voorlopig?) uit het gamma. 

Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018

Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018

Hoe rijdt het?

In 2017 hebben we de Super Ténéré nog tegen een aantal van zijn toenmalige concurrentie gezet (Honda CRF1000L Africa Twin, KTM 1090 Adventure S, Suzuki V-Strom 1000 XT). De Yamaha stuurt goed en verrast positief met superstabiel rijgedrag, maar sleept in vergelijking met de concurrentie wel wat extra kilo’s mee en die laten zich voelen in kort bochtenwerk.

De elektronische vering werkt goed en ook op de remmen is niks aan te merken. De Yamaha onderscheidt zich van de concurrentie op vlak van comfort: de geweldige zithouding maakt dat je probleemloos uren in het (instelbare!) zadel blijft zitten, maar vooral de erg goede windbescherming maakt de Super Ténéré erg comfortabel.

Yamaha XT1200ZE Super Ténéré

Qua cilinderinhoud heeft de Super Ténéré een tweetal streepjes voor op de rest. Dat komt niet zozeer tot uiting in pure prestaties, als wel in een sterk middengebied. De versnellingsbak kan wat stroef aanvoelen, en in vergelijking met de concurrenten kan ook de gasrespons beter. Het stuurgedrag is minder flitsend dan dat van de directe concurrentie, maar mocht er ver gereisd worden dan zouden we niet twijfelen: de Super Ténéré zit het best, biedt het meeste windbescherming en is als enige uitgerust met een cardan.

Fotografie: Yamaha, Jonathan Godin

Deel

Gerelateerde artikels