KTM 1290 Super Duke R

Na ’t ineenboksen van een Koopgids, wil de gemiddelde MR/KicX-redacteur z’n kopje wel eens leegblazen. Decompressie, zoals dat met een duur woord heet. En laat Jelle nu net een uitnodiging in de bus gekregen hebben voor de perstest van de MY20 KTM 1290 Super
Duke R. BRÂÂÂÂÂP!

Waar zit je?
Op en rond de Autodromo Internationale do Algarve, beter bekend als het fabuleuze Circuit van Portimão. Tijdens de voormiddag verkenden we ’t Portugese hinterland in de buurt van Monchique en Aljezur (via de heerlijk uitdagende, maar met potholes bezaaide N267) met een waanzinnig mooie koffiestop bij het Praia de Monte Clérigo. Aanrader als je ooit in de buurt bent – niet in het minst omwille van de lokale schoonheid achter de bar. In de namiddag kregen we zes (!) sessies op het circuit – deels met de ‘gewone’ Super Duke R, deels met een volledig geprepareerde race-versie.

Waarom?
Vier jaar na z’n meest recente update (eind 2016) komt KTM met de 1290 Super Duke R ‘3.0’ – hun op alle vlakken vernieuwde, waanzinnig extreme naked bike. Bij zo’n reïncarnatie hoort uiteraard een passend feestje…

Wat is er nieuw?
De Groothertog ging flink op dieet (-6 kg), de vulkaan in het vooronder wordt alweer een tikkeltje krachtiger (180 pk, 140 Nm) en krijgt wat nieuwe elektronica mee, de vering/demping (WP APEX) werd volledig opnieuw uitgewerkt, het (sub)frame is nagenoeg volledig nieuw, de Brembo M50 Monoblocs ruimen plaats voor Stylema’s, KISKA tekende een heerlijk strak kuipwerk en ook de ergonomie ging op de schop. Zowat alles dus, behalve de kern van ’t verhaal: loeihard knallen.

Welke zaken vielen op?
Landschap, welk landschap? Ooooh! Net wanneer je denkt dat de Super Duke ‘nu wel bijna uitgeblazen moet zijn’, trakteert de gekke Oostenrijker je op nog een schop onder de billen. De 1.301cc grote LC8 blijft sleuren dat ’t een lieve lust is: tot en met de vierde in de bak wil de (nog steeds ietwat nerveuze) neus de lucht in, wat mits de juiste instelling van je elektronica makkelijk in te dammen is. Of net niet, desgewenst. Staande ovatie overigens voor de Bridgestone S22’s, die we zowel op straat als op het circuit konden testen. De setjes zagen er na 12 (!) sessies uit alsof ze nog wel wat rondjes konden hebben. Niet slecht voor ‘baanrubber’.

Wanneer lezen we meer?
BE: Het maartnummer van Motorrijder, 6 maart in de winkel!
NL: Komende KicXstart, 7 februari in de winkel!

Deel


Gerelateerde artikels

Metzeler Sportec M9 RR

De aanval is de beste verdediging, klinkt het aloude adagium. En dus trok onze Jelle met een vliegtuig vol bruin te bakken krenten vanuit onze

Zero SR/S

Wij stuurden Pieter, die al meer elektronica om zeep heeft geholpen dan de hele Y2K-hetze bij elkaar, naar de nieuwe telg van Zero, de SR/S.

Yamaha Tracer 700

Yamaha’s TroetelTracer, de 700, is dit jaar beetgepakt. Maar zoveel is er toch niet veranderd? Even appen met Overzee voor een eerste indruk. Waar zit