Metzeler Sportec M9 RR

De aanval is de beste verdediging, klinkt het aloude adagium. En dus trok onze Jelle met een vliegtuig vol bruin te bakken krenten vanuit onze relatief Corona-vrije contreien richting één van de broeihaarden van het geriatrisch gehoest: Zuid-Spanje, net boven Marbella.

Waar zit je?
We logeren in de oogverbluffend mooie bergstad Ronda, waar de bergketens Sierra de las Nieves en de Sierra de Grazalema op gracieuze wijze samenvloeien. Al ligt het doel van deze testtrip een tiental minuten verderop op de A-367: het hyperexclusieve Ascari Race Resort. Afgezien van ‘t waanzinnig mooie circuit, is ook van dat ‘Resort’-gedeelte niks overdreven. Wow.

Waarom?
Het vaderlandse journaille is hierheen gelokt om de langverwachte opvolger van de Metzeler M7 RR te testen. Die zou volgens de persinfo meer hellingshoek moeten aankunnen, snellere gasopening toestaan vanop hellingshoek, en zowel op droge (mechanische grip) als natte ondergrond (chemische grip) beter presteren.

Wat is er nieuw?
Een stijver karkas en betere demping, 100% silica op beide rubbers – waarbij er ten opzichte van de M7 RR een surplus is van 24% silica op de achterband. Ook de compounds (zowel voor- als achteraan twee) zijn nieuw samengesteld. De voorzijde krijgt een doorsnee 2-componentenlayout, met een harde silicakern centraal, en twee zachtere schouderstukken. Achteraan gaat Metzeler voor een cap- en basesysteem, met een hardere kern dan voorheen en twee zachtere, laterale stroken die bovenop de schouderstukken gedrapeerd worden.

Welke zaken vielen op?
De manier waarop we deze band quasi meteen na wegrijden (en na een korte opwarmtijd) zonder twijfelen op hellingshoek konden gebruiken, met een ruim amalgaam aan testmotoren. Qua profiel vallen vooral de ‘kale’ schouders op, de strepen slick op de rand (vanaf 30° hellingshoek ‘actief’) – wat niet helemaal hoeft te verwonderen, aangezien de RR in de naam voor ‘Road Racing’ staat. Heerlijk qua grip en gevoel op een droge baan (ook op compleet illegale snelheden), maar wij vatten de test op een blank gezet deel van het circuit aanvankelijk toch met dichtgeknepen billen aan…

Meer lezen?
Dat kan in de aprilnummers van zowel Motorrijder als KicXstart, die respectievelijk op 3 en 10 april in de rekken liggen.

Deel

Gerelateerde artikels

Zero SR/S

Wij stuurden Pieter, die al meer elektronica om zeep heeft geholpen dan de hele Y2K-hetze bij elkaar, naar de nieuwe telg van Zero, de SR/S.

Yamaha Tracer 700

Yamaha’s TroetelTracer, de 700, is dit jaar beetgepakt. Maar zoveel is er toch niet veranderd? Even appen met Overzee voor een eerste indruk. Waar zit

Triumph Tiger 900 GT & Rally

Ryckaert trotseerde Ciara om intercontinentaal-gewijs kennis te maken met Triumph’s nieuwe hoop in het allroad-segment, de Tiger 900. Waar zit je? Marokko, pendelend ergens tussen