Je motor winterklaar maken? Dat doe je nu!

motor winterklaar maken

Met de zomer intussen definitief in de achteruitkijkspiegels, is het tijd om na te denken over de komende maanden. Gaat je tweewieler na nog een laatste herfstritje lekker warm op stal tot het voorjaar, of kan alleen sneeuw en ijzel jou overtuigen om de motor toch maar een dagje te laten staan; in de beide gevallen moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat je motor de wintermaanden optimaal doorkomt.

Winterstalling
Regel nummer één als je je motorfiets wegzet voor de winter: om te voorkomen dat aanwezig vuil zich gaat invreten, maak je je motor grondig schoon. Ook je ketting verdient een uitgebreide onderhoudsbeurt voordat de motor definitief in winterstalling gaat.

motor winterklaar maken

Om je trouwe tweewieler in optimale conditie te houden, plan je het best een onderhoud in voordat je hem z’n winterslaap gunt – en dus niet pas wanneer je ‘m bij de start van het nieuwe motorseizoen weer buiten haalt. Dat heeft een goede reden: laat je ‘oud product’ (denk aan olie, of benzine die al wat ouder is) een paar maanden zitten, dan zullen de kleine (vuil)deeltjes zakken en bezinksel vormen. Op het moment dat je je motor weer uit de garage haalt en start, komen al die deeltjes direct in je motorblok terecht en dat kan voor problemen zorgen. Dat betekent dus verse olie en filter, maar zeker ook je motor nog even voltanken want een lege tank kan binnenin tot corrosievorming leiden. Voeg eventueel een brandstofstabilisator toe, zo blijft het volledige brandstofsysteem beschermd.  

motor winterklaar maken

Check of je remvloeistof en remblokjes aan vervanging toe zijn, net als je banden. Is dat geval, dan is het een goed idee om nu al nieuw rubber om je velgen te laten leggen. Heel wat dealers hebben aan het eind van het seizoen namelijk meer ruimte in de agenda dan bij de voorjaarsstormloop. Nieuw rubber of niet, ook je banden verdienen extra aandacht. Banden die stilstaan kunnen door drukverlies beginnen vervormen, dat kan je voorkomen door de motor af en toe te verplaatsen zodat de band niet de hele winter lang op hetzelfde punt rust. Helemaal ideaal is natuurlijk om de motor op z’n middenbok te zetten, of gebruik te maken van paddockstands zodat het rubber van de grond blijft.

motor winterklaar maken

Zelfs als je geliefde tweewieler motor binnen overwintert, is het overigens een goed idee om hem onder een cover te plaatsen. Niet alleen blijft hij dan gevrijwaard van vuil en stof, maar is hij ook beschermd tegen rondslingerende zaken in de garage die er tegenaan of erop kunnen vallen – een ongelukje is sneller gebeurd dan je denkt. Een beschermhoes kan onverhoopte krassen voorkomen en heeft dus ook binnen zeker zijn nut. Er bestaan zowel covers voor binnen als voor buiten; de beschermhoezen voor buiten beschermen niet alleen tegen de weersomstandigheden maar ook tegen uv-stralen. Overwintert je motor buiten, dan is het erg belangrijk dat je de juiste maat buitenhoes kiest voor jouw motor. Een te grote hoes gaat flapperen (wat schade kan veroorzaken) en kan bij een rukwind zelfs je motor omver trekken.

motor winterklaar maken

Last but certainly not least: hang je gestalde motor aan een druppellader! Hier wordt uitgebreid toegelicht waarom dat zo belangrijk is en via deze handige keuzehulp vind je in een mum van tijd de druppellader die het beste bij jouw motor past. Is je motor gestald op een plek waar geen elektriciteit voorhanden is, dan kan je de batterij uit de motor halen en binnen bij je thuis aan de druppellader hangen, of je kiest voor een druppellader met zonnepaneeltjes. Hoewel je zou denken dat de zon daarvoor ’s winters niet genoeg schijnt, heeft een batterij maandelijks ongeveer een drie- à viertal uur nodig om bij te laden. Een druppellader met zonnepanelen kan je batterij dus probleemloos een hele winter lang gezond houden.

motor winterklaar maken

Overigens is de winter ook een goed moment om je motoroutfit een flinke beurt te geven voordat je ‘m voor een paar maanden opbergt. Het is zoveel fijner om bij de start van het nieuwe motorseizoen met een frisse outfit op pad te kunnen. Haal je in het voorjaar je motorfiets weer van stal, dan is het een goed idee om hem even helemaal na te lopen zodat je bij de eerste zonnestralen gegarandeerd veilig weer op weg kunt!

Doorrijden
Letterlijk doorwinterde (woon-werk)rijders wachten natuurlijk niet op die eerste zonnestralen om aan de rol te gaan. Meer zelfs: hun motor krijgt geen moment rust, behalve dan misschien op die ene spiegelgladde ijzeldag of bij een aangekondigde sneeuwstorm.

motor winterklaar maken

Maar ook als je de winter doorrijdt is het belangrijk om je motor voor te bereiden op wat komen gaat, met name de veel hardere weers- en wegomstandigheden. Dat betekent vanzelfsprekend een set banden die je veilig over natter en gladder wegdek loodst (check ook maandelijks de bandenspanning, een correcte bandendruk helpt je banden langer in optimale conditie te houden), en zorg ervoor dat je steeds een bandenreparatiekitje op zak hebt. In de winter loop je immers meer risico op lekrijden omdat er door de weersomstandigheden meer vuiligheid op de weg terechtkomt.

Een onmisbaar wapen in je strijd tegen winterse wegomstandigheden is een product dat je motor beschermt tegen strooizout en andere winterse ongein. Een protectiespray als de MUC-OFF HCB-1 legt een beschermende film over de motor, waardoor zout, oliën en meer van dat lekkers je motor minder zullen aantasten. Zo’n beschermende laag houdt het een hele winter vol, al is het wel belangrijk dat je je motor tussentijds niet schoonmaakt want dan was je het product eraf. Doe je dat wel, dan moet je ‘m even opnieuw inspuiten.

motor winterklaar maken

Heb je nog vragen over winterstalling of hoe je motor het best kunt voorbereiden op een winter doorrijden, aarzel dan niet om de RAD-klantendienst te contacteren of even langs te lopen in een van de acht filialen. Alle medewerkers zijn stuk voor stuk gepassioneerde motorrijders en staan je graag met raad en daad bij. Of ga alvast even snuisteren in het gigantische aanbod tools en producten die je kunnen helpen je motor winterklaar te maken op rad.eu!

Deel

Gerelateerde artikels

Lambretta

Lambretta: de terugkeer van een icoon?

Een Italiaans merk dat weer opduikt na een turbulente geschiedenis van stopzettingen en/of eigenaarswissels, het is niks nieuws onder de zon. Ook Lambretta is weer