Op komst: Speed Triple 1160

Triumph zit niet stil de laatste tijd, met de presentatie van de Daytona 765 (dit weekend tijdens de GP van Silverstone, onze man is er live bij!) en de (maan)lancering van Rocket 3 is nu ook uitgelekt dat er een nieuwe variant van de good old Speed Triple aan zit te komen.

De snelle naked is al jaren een van de pijlers onder het succes van de driecilinder-range en dat wil Triumph graag zo houden. Echter, de concurrentie is moordend en of dat niet genoeg is zitten er ook nog wat akelige Euro5-regels aan te komen. Die Euro5 donderwolk kan je op verschillende manieren tackelen, in het geval van de Speed Triple kiezen de Britten ervoor, net als bij de eveneens in aantocht zijnde Tiger 1000, de cilinderinhoud te vergroten. Zo kan je op relatief eenvoudige wijze voldoen aan de Euro5 normen zonder een stap terug te hoeven doen op het vlak van prestaties.

Er wordt hardop gefluisterd dat de Triple een redelijk forse stap zal maken van 1050 naar 1160cc, de driepitter zou er een vermogen uit peuren van minstens 160 pk, een dikke 12 meer dan de huidige Speed en fors meer koppel. Laatste is altijd een van de troefkaarten geweest van de Speed Triple. Met types als de Super Duke, Streetfighter V4, Tuono V4 en MT10 in de buurt zullen ze in Hinckley ook wel moeten om de aansluiting te houden. Er wordt gesproken over een geheel nieuw frame met een sportievere focus, een TFT-dashboard en een hele riedel kersverse elektronica, al is het wel te hopen dat Triumph daar niet al teveel in doorslaat, iets waar ze de laatste tijd nogal een handje van hebben.

Opvallend is de waarschijnlijke terugkeer van de dubbele ronde koplamp, ooit hét designkenmerk waarmee de Speed Triple mondiaal de harten wist te veroveren (al was er ook een serieuze groep die het maar wanstaltig vond)…hoe dan ook, wordt vervolgd en wel tijden de Eicma Milaan in november.

Deel

Gerelateerde artikels