Honda CBR1000RR-R Fireblade SP

Van der Wal vloog naar Qatar voor een eerste kennismaking met de CBR1000RR-R Fireblade SP. Even appen voor een eerste indruk.

Waar zit je?

Losail, het GP-circuit waar over pakweg anderhalve maand Marquez en consorten het GP-seizoen aftrappen. Prima circuit om een superbike uit te wringen, het rechte stuk is meer dan een kilometer lang en vooral het laatste deel van het circuit is een opeenvolging van snelle bochten. O ja, en doorgaans werkt het weer ook wel mee.

Waarom?

Vanwege de nieuwe Fireblade natuurlijk. Voorgaande jaren raakte we van die mededeling niet meteen in vervoering maar dat is dit jaar wel anders. Honda heeft – tegen de doorgaans vrij politiek correcte houding in – gekozen de compromissen los te laten en de Fireblade neer te zetten als een hardcore circuitwapen. Meer toeren, meer (top)vermogen, betere elektronica, extremere zitpositie…dat werk.

Wat is er nieuw?

Alles. Blok en frame zijn nieuw ontworpen. De vier-in-lijn is mede door een lichtere krukas, kortere slag, DLC-coating op de nokken, grotere airbox en compleet herzien in- en uitlaattraject nu goed voor 217 pk @ 14.500 tpm. Daarmee is het – met afstand – de sterkste 4-in-lijn in het superbike segment. Het frame is meer ingericht volgens de MotoGP-filosofie met meer flex in horizontale richting, mede door de langere swingarm groeide de wielbasis met 5 cm. Dat nodig om de stabiliteit te waarborgen en het voorwiel een beetje aan de grond te houden. Om diezelfde reden werden ook de MotoGP ‘wings’ ingevlogen.

Welke zaken vielen op?

Vooral dat de Fireblade een compleet ander karakter heeft gekregen. Heel hoogtoerig met veel power voorbij de 10.000 tpm. De aanloop is duidelijk langer vergeleken met z’n ‘koppelrijke’ voorganger. Het scherpere rijwielgedeelte past dat hoogtoerige karakter als gegoten. Zeker na finetuneden van de (legio) instelmogelijkheden van het Smart EC Öhlins veerwerk toonde de Blade zicht zeer doortastend op de snelle lay-out van Losail. Het geluid is extreem (mooi), door de regelklep die Honda in samenwerking met Akrapovic ontwikkelde. Die gaat bij ca. 7.000 tpm open waarna er in feite sprake is van een ‘open pijp’. Daar gaan wij op circuits als Assen, Zandvoort en Zolder problemen mee krijgen waardoor dus de gekke situatie ontstaat dat je met een goedgekeurde straatmotor het circuit niet opkomt. Maar er staat zonder twijfel een compleet andere, herboren Fireblade, het vlaggenschip uit de Honda-vloot maakt de grootste stap sinds de iconische eerste in 92.

Wanneer lezen we meer?

Nederland: KicXstart, 7 februari

België: Motorrijder editie 3, 6 maart

Deel

Gerelateerde artikels

Metzeler Sportec M9 RR

De aanval is de beste verdediging, klinkt het aloude adagium. En dus trok onze Jelle met een vliegtuig vol bruin te bakken krenten vanuit onze

Zero SR/S

Wij stuurden Pieter, die al meer elektronica om zeep heeft geholpen dan de hele Y2K-hetze bij elkaar, naar de nieuwe telg van Zero, de SR/S.

Yamaha Tracer 700

Yamaha’s TroetelTracer, de 700, is dit jaar beetgepakt. Maar zoveel is er toch niet veranderd? Even appen met Overzee voor een eerste indruk. Waar zit