Triumph Scrambler 1200 vernieuwd: Euro5 én een McQueen-editie!

Triumph had ‘t bij de presentatie van z’n opgefriste Bonneville-familie al even tussen de soep en de patatjes aangekondigd: ook de Scrambler 1200’s zouden een update krijgen in 2021. En ziedaar, de Britten hebben zich aan de afspraak gehouden. Maak kennis met de vernieuwde Scrambler 1200 XE, XC én een nagelnieuwe, gelimiteerde tribute-versie: de Steve McQueen Edition!

Eén element deelt de drieling alvast: de Euro5-gekeurde 1.200cc paralleltwin. Behalve met de verlaagde uitstoot zullen rijders ook tevreden zijn met het herziene hitteschild. Dat werd namelijk ietwat anders rond de verder naar achteren geplaatste katalysator gekruld, waardoor je niet langer na elke rit naar het brandwondencentrum hoeft te bellen. Dat én de heerlijk diepe roffel – met dank aan de 270° ontstekingsvolgorde – blijft overeind. Oef. Wat ook overeind blijft zijn de prestaties: bij 7.250 tpm halen de Scrambler 1200’s nog steeds een respectabele 89 pk en al bij 4.500 toeren wordt het maximale koppel van 110 Nm aangetikt. Samen met de uitstoot daalt ook het verbruik naar ruwweg 4,6 liter per 100 kilometer, wat zou betekenen dat je in theorie bijna 350 kilometer uit één tankbeurt (16 liter) kan puren.

Scrambler 1200 XC

De XC is het ‘basismodel’ van de reeks. Al is ook dat voor interpretatie vatbaar, want zelfs deze telg wordt geleverd met een TFT-dashboard, Brembo M50-remklauwen, ride-by-wire, een 45 mm Showa UPSD voorvork (200 mm veerweg) en instelbare Öhlins stereovering (200 mm veerweg). Voorts komt de XC met vijf rijmodi, uitschakelbaar (bochten)ABS en tractiecontrole. Qua kleurstellingen kan je kiezen tussen Cobalt Blue en Jet Black, met een vanafprijs van 14.800 euro in België en 16.800 euro in Nederland.

Scrambler 1200 XE

De XE-variant komt zoals gewoonlijk met iets meer toeters en bellen voor wie ook een stukje onverhard lust, en in eigen kleurstellingen. Vooraan rust de Scrambler 1200 XE op een volledig instelbare, 47 mm Showa UPSD-vork, achteraan maakt een eveneens volledig instelbare Öhlins stereovering met piggyback de dienst uit. De veerwegen op deze avontuurlijke broer werden tot 250 mm opgekrikt.

Het stuur is iets breder (65 mm), een extra bar-raiser van 10 mm (voor rechtstaand rijden) kan indien gewenst verwijderd worden. Ook de voetsteunen zijn instel- en inklapbaar voor het betere offroad-werk. Ook de elektronica is daarop toegesneden: de XE heeft niet enkel een extra Offroad Pro-rijmodus, maar ook bochten-ABS met drie instellingen (uit, Road of Offroad) en vijf instelmogelijkheden voor de tractiecontrole (uit, Road, Offroad, Sport en Rain). Tel daar nog een rits opsmuk-extraatjes bij (Brembo MCS remhendel, handkappen, zwart geanodiseerde onderdelen…) en je weet dat de extra euro’s gerechtvaardigd zijn. De Scrambler 1200 XE moet 15.800 euro kosten in België en 17.900 euro in Nederland.

Scrambler 1200 Steve McQueen Edition

En dan is er nog de nieuwkomer die een hommage is aan Triumph’s meest bekende adept: Steve McQueen. De gelijknamige Edition wordt op 1.000 stuks gelimiteerd, krijgt alle topspecs mee van de XE-versie en doet daar nog wat extraatjes bovenop. Zo krijgt de MQE een eigen retro kleurstelling in combinatie met een bruinlederen zadel, hoge en meegelakte alu spatborden, een aluminium radiatorprotector, valbeugels, een stuurklem met het serienummer en de handtekening van McQueen erin geëtst én een echtheidscertificaat dat ondertekend is door Triumph-CEO Nick Bloor en Chad McQueen. Inderdaad, zoon van.

Deze gelimiteerde versie moet ofwel 16.800 euro (BE) ofwel 18.900 euro (NL) kosten, wat exact 1.000 euro meer is dan de ‘gewone’ XE. Het zou ons dan ook niet verbazen als de 1.000 exemplaren snel uitverkocht zijn. Snel wezen is de boodschap, want de machines kan je vanaf eind mei al reserveren of bestellen bij je lokale dealer…

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar

Honda MSX125 Grom

Honda Grom krijgt update 

In 2021 kreeg de MSX125 Grom een compleet nieuw jasje aangemeten, inclusief een krachtiger blokje met een vijfde versnelling en een nieuw lcd-dashboard met versnellingsindicator.